Nå som Bitcoin endelig er mulig å kjøpe som en ETF i de fleste meglerhus, er det et betimelig spørsmål hvilket egenskaper Bitcoin bringer til en sammensatt portefølje. Jeg har sett på flere ulike porteføljesammensetninger med den hensikt å finne den kombinasjonen som gir best avkastning per risikoenhet.

La oss først se på den mest standard porteføljen som er der ute. Gode gamle 60/40-porteføljen. Altså en portefølje bestående av 60 % aksjer og 40 % renter.

Klassisk 60/40-portefølje der 60 % er aksjer representert ved XWD-ETFen til Blackrock og 40 % durasjonsfri rente på 2,37 % per år. Jeg har i hele studien benyttet XWD ETFen som referanseindeks ettersom svært mange sverger til en portefølje bestående av nettopp noe slikt.

Som du kan se, så gir 60/40-porteføljen i dette studiet 7,3 % årlig avkastning siste fem år, med et femårig standardavvik på 9,1 % (indeks gir 15,5 %). Max rullerende 52 ukers nedgang er 8,33 % (indeks gir 16,05 %). Denne porteføljen gir som du kan se god avkastning per risikoenhet. Det er viktig å være klar over at økt risiko ofte gir økt avkastning, noe som er tydelig i sammenligningen med valgt indeks som i dette tilfellet er 100 % aksjer representert ved ETFen XWD, altså iShares MSCI World Index ETF.

Noen ord om metode før vi går videre

Jeg har hentet ukentlige Bitcoin data tilbake til 1.1.2014. Jeg valgte å starte studien da, rett og slett fordi Bitcoin på det tidspunktet nettopp hadde satt en topp, og krasjet 75 % de påfølgende 90 ukene. Deretter kom det en kraftig oppgang som vedvarte mesteparten av 2017. Jeg tror nevnte oppgang er større enn hva man kan forvente seg i fremtiden, og for å få et mest mulig realistisk bilde, så valgte jeg derfor å starte studien på verst tenkelig tidspunkt.

Jeg henter tilsvarende ukentlige data for aksjer og gull fra henholdsvis XWD og GLD.

Rentedelen i dette studiet består ikke av lange obligasjoner som typisk representert ved TLT eller lignende. Hadde jeg valgt det, ville jeg tatt durasjonsrisiko på rentene. Det jeg har gjort, er å anta 2,37 % årlig rente. Det er altså IKKE benyttet reelle markedsdata for renter, men det er ilagt 2,37 % rente på beløpet allokert renter i hele studiets tidsintervall! Det er min oppfatning at det er naturlig å vente høyere rente enn dette i fremtiden. Interactive brokers tilbyr blant annet i skrivende stund 4,83 % rente på ikke-investerte dollar dersom du har konto hos dem.

Det er ikke hensyntatt skatt, kurtasje, vekslingsgebyr eller forvalteravgift for Bitcoin ETFen.

Jeg har valgt årlig rebalansering. Altså at man i slutten av hvert år rebalanserer til opprinnelig allokasjon. Alle valutatall er i amerikanske dollar. For en Nordmann nominert i norske kroner vil da «avkastningen» bli vesentlig høyere.

Poenget med studien

Min hypotese før studiestart var at Bitcoin gir mye bedre risikojustert avkastning enn aksjer. XWD har som vist falt over 16 % i en 52 ukers periode og over 22 % over en 12 ukers periode. Dette med et standardavvik på 15,47 % målt over siste fem år.

Bitcoin stiger og faller mer enn aksjer, derfor gir det mening og ha en mindre andel Bitcoin og ha noen lav-volatilitetsaktiva som balast. Hvis Bitcoin faller mye, selger man litt balast og kjøper Bitcoin. Hvis Bitcoin stiger mye, selger man Bitcoin og kjøper balast. Jeg har derfor valgt å holde aksjeandelen nede på 20 % og la gull og renter være balast sammen med aksjer. De tre aktivaene er forholdsvis ukorrelert, noe som gjør at de fungerer bra sammen.

40 % gull, 20 % aksjer og 40 % renter

Før vi legger til Bitcoin, er det greit å få lansert porteføljekonstruksjonen uten aktivaen, rett og slett for å gjøre oss selv kjent med porteføljeegenskapene før Bitcoin tiltrer. Følgende er resultatet.

Portefølje bestående av 40 % gull, 20 % aksjer og 40 % renter. Legg merke til den lave volatiliteten. Det er dette som er balast delen av porteføljen som snart vil ilegges Bitcoin.

Igjen ser vi at både volatilitet målt i standardavvik og porteføljefall målt i rullerende 52 ukers nedgang gir lavere risiko, men at prisen for dette er lavere avkastning. Grafen er likevel svært glatt, noe som vitner om at den fungerer godt som balast for en mer volatil aktiva som Bitcoin jo er.

5 % Bitcoin, 35 % gull, 20 % aksjer og 40 % renter

Som grafen under viser, så trengs det ikke mye Bitcoin for å skape enorm avkastning! Legg merke til at disse fem prosentene med «magiske internettpenger» bringer langt høyere avkastning enn verdensindeksen med nesten halvparten av volatiliteten!

Covid-smellen i 2020 blir bare en liten «blipp» for denne porteføljen. Selv bjørnemarkedet i 2022, da Bitcoin falt 65 % bringer denne porteføljen mindre nedgang og lavere volatilitet enn verdensindeksen. La oss doble andelen Bitcoin å se hva som skjer!

Nå har vi lagt til 5 % Bitcoin og redusert tilsvarende for gull. Fortsatt lav volatilitet, men avkastning har vi sannelig fått!

10 % Bitcoin, 30 % gull, 20 % aksjer og 40 % renter

Vi har fortsatt lavere volatilitet enn verdensindeksen, men nå begynner meravkastningen mot indeks å bli legendarisk. Nesten 70 % meravkastning lavere standardavvik og lavere verdifall for porteføljen. Hvis man tåler volatiliteten ved å sitte på 100 % aksjer, ja da bør man tåle dette også. La oss øke andelen videre.

Økt porteføljen med ytterligere 5 % Bitcoin, igjen er andelen hentet fra gull.

15 % Bitcoin, 25 % gull, 20 % aksjer og 40 % renter

Nå nærmer vi oss en meravkastning mot indeks på 145 %. Videre så er standardavviket nesten identisk som indeksen, men 52 ukers rullerende verdifall er nå ca. 20 % mot indeksens 16 %. I det heletatt, så fremstår denne porteføljen edruelig når det kommer til volatilitet samtidig som den årlige avkastningen er oppi i 20,6 % siste fem år og 25,6 % siste ti år.

Porteføljen er nå oppe i 15 % Bitcoin, 25 % gull, 20 % aksjer og 40 % renter. Volatiliteten er nå nokså lik verdensindeksen.

20 % Bitcoin, 20 % gull, 20 % aksjer og 40 % renter

Med 20 % Bitcoin i porteføljen så begynner svingningene å bli større enn mange nok syntes er akseptabelt. Riktignok er fem års årlig avkastning nesten 24,8 % og ti års 30,3 %. Totalavkastning relativt til indeksen de siste fem årene er 243,5 %!

Prisen er som sagt en volatilitet som nå representert ved et standardavvik på 19,18 % og et 52 ukers rullerende verdifall på 24,2 %, entrer sonen der mange nok vil kunne agere uheldig. Det er viktig å være klar over at en portefølje skal kunne leves med.

Historisk så har negativiteten rundt Bitcoin vært enorm i nedgangstid, noe som selvsagt gjør aktivaen vanskelig å holde på for de som ikke er hellig overbevist om dens lysende fremtid. Jeg velger derfor å stoppe på 20 %, ikke fordi en høyere andel ikke ville bragt høyere avkastning, men rett og slett fordi jeg mener en anstendig porteføljekonstruksjon bør ha en viss diversifisering.

Porteføljen er nå oppe i 20 % Bitcoin, 20 % gull, 20 % aksjer og 40 % renter. Volatiliteten er nå større enn for en portefølje bestående av utelukkende verdensindeksen.

Konklusjon

Denne studien er åpenbart begrenset av Bitcoins svært korte historikk. Det er helt naturlig at Bitcoin sin enorme avkastning siden lanseringen for ca. 15 år siden avtar etter hvert som aktivaen modnes. Jeg forventer IKKE at avkastningsdataene denne historiske studien har vist lar seg oversette til fremtidig avkastning. Legg merke til at den årlige avkastningen siste 10, 5 og 3 år er fallende. Dette er en trend jeg tror det er fornuftig å ekstrapolere inn i fremtiden.

Likevel er det mye som tyder på at det er fornuftig å bytte ut risikoenheter i form av aksjer med risikoenheter i form av Bitcoin. Du får mye mer volatilitet og avkastning for pengene dersom du kjøper Bitcoin, og med årlig rebalansering, så kan denne volatiliteten høstes over i sikrere aktiva som gull og renter. Denne studien har vist at man oppnår bedre risikojustert avkastning ved å introdusere Bitcoin i en finansportefølje.

Nedenfor er de mest sentra porteføljedata for omtalte porteføljer samlet i en oversikt. Det er og noen flere varianter der til informasjon for de mest interesserte.

Alle undersøkte porteføljekombinasjoner er lagret i denne oversikten.

Personlig vil jeg trolig gå for 20 % Bitcoin, 20 % gull og 40 % renter. Dette er foreløpig ubestemt, og et oppfølgende innlegg om egen vurdering vil trolig følge om litt tid.