Det er en sesong for alt og nå mistenker jeg at det går mot høst. Været blir stadig mer volatilt og avlingene som ennå ikke er høstet risikerer å råtne. Jeg tror det kan være lurt å høste noe av børsavlingen, men ikke alt. For jeg vet slett ikke hvilken sesong jeg virkelig befinner meg i og jeg vet absolutt ikke nok om markedet til å foreta noen garantert rasjonell handling. Jeg vet at markedet stort sett er langt mer intelligent enn den enkelte markedsdeltaker og som deltaker i dette markedet er det med ydmykhet jeg nå vekter meg ned, kjøper gull – og shorter indeks-futures i S&P-500 og OBX.
Jeg har lenge ment at markedet har vært stivt priset. Selv om jeg sitter på en portefølje av lavt verdsatte aksjer og indekser relativt til markedet, føler jeg meg slett ikke trygg. Nå er det jo også slik at gården jeg høster fra har blitt raidet av en tvitrende fugl som har spist og hakket i stykker deler av avlingen. Ikke helt ulikt hva Mao Zedong opplevde med spurvene i hans diktatortid. Det gikk jo ikke så bra med hverken Mao eller spurv den gangen, og jeg håper jo selvsagt at dagens situasjon ikke skal eskalere til det nivået. Dog er intet sikkert!
Spurv og stive priser i kombinasjon med svakere inntjeningsvekst, en av verdens lengste oppgangstider, en populasjon av stadig flere pensjonister, invertert rente kurve og en plutselig duete sentralbanksjef (FED). Dette er ikke argumenter for å være hundre prosent i aksjer! Jeg kan ta feil, men jeg tror jeg har rett. Uansett vet jeg hva jeg har nå, men ikke hva jeg har i morgen. Jeg ønsker å beskytte kapitalen, og har derfor de siste ukene redusert risikoen i porteføljen.
5. mars solgte jeg BMA (88kr) og halverte posisjonen i SKUE (149kr). De salgene kunne med fordel ha vært gjort noe senere, men jeg ønsket å redusere posisjonene på et tidspunkt hvor det var kjøpere. Både SKUE og BMA er svært il-likvide aksjer.
3. april solgte jeg TRVX (6,75kr) etter en meget kjip melding om emisjon.
8. april solgte jeg FKRAFT (36,9kr)
10. april solgte jeg KSLAV (13,25EUR). Jeg kjøpte så FIA1S (Finnair). Salget var knallbra, men kjøpet kunne vært timet bedre.
25. april solgte jeg ARKIL B (1530 DKK) etter kjøpsbud.
2. mai solgte jeg NEL (7,89kr)
6. mai la jeg inn salgsordre på 20 % av alle fond og litt ELK (31,2kr). Jeg kjøpte dessuten mer IAU (gull) samt mini short i OBX og S&P-500.
Det er viktig å se disse salgene i sammenheng med de ekstra kjøpene jeg gjorde i begynnelsen av november 2018. Den svært brå nedgangen i markedet da inspirerte meg til å låne 100.000kr på boligen for så å kjøpe fond. Jeg så på markedsfallet som en kjøpsmulighet – noe det i ettertid også viste seg å være. Nå er jeg meget skeptisk til markedet.
Det er forskjell på taktikk og strategi. Endringen i porteføljen nå er ikke strategi, men taktikk. I forrige innlegg skrev jeg om en mulig justering av min strategi. Den siste tids handler er ikke et resultat av den vurderingen, med et gyllent unntak – gull. Gullet har en diversifiserende effekt og en grei historisk avkastning. Jeg planlegger å beholde en andel gull på lang sikt med det mål for øyet og redusere svingninger uten nevneverdig reduksjon i forventet avkastning. Med ca. 10 % gull vil porteføljen forhåpentligvis oppnå bedre langsiktig risikojustert avkastning (sharpe ratio).
Etter denne taktiske tilbaketrekningen ser min samlede portefølje slik ut:
Jeg har aldri gjort noe slikt som dette tidligere, men jeg har mentalt forberedt meg i lang tid. Det jeg ønsker å oppnå er redusert usikkerhet i en usikker tid. Ofte er usikre tider forbundet med stor oppside, men nå tror jeg ikke så er tilfelle. Markedet er høyt priset, volatiliteten er generelt vært lav og alle er positive til fremtiden. Svært mange av dagens investorer har aldri opplevd en kraftig korreksjon eller resesjon – noe som kanskje markedet vil skjenke dem om ikke så lenge. Jeg vet selvsagt ikke hva som vil skje, men jeg velger i alle fall og ta ned risikoen for nå.
La oss late som om markedet korrigerer ned 20 prosent. Hva vil da skje med min portefølje? Jeg tror gullet vil kunne stige litt, men ikke mye. Kontantene beveger seg selvsagt ingenting, og bitcoin kan man ikke si noe sikkert om uansett. Jeg velger derfor å tenke at disse verdiene til sammen utvikler seg flatt. Altså er 40 % av porteføljen min uforandret. Fond og aksjer antar jeg vil falle tilsvarende markedet og short futures posisjonen vil gi en positiv avkastning tilsvarende markedsfallet ganger giringen i futuren. Den er ca. 4,5 i snitt for de to futurene jeg besitter.
Porteføljen vil da utvikle seg ca. slik:
Porteføljen nå | Gevinst / tap | Porteføljen etter fall på 20 % | |
Cash, gull og BTC | 40 % | 0 % | 42,5 % |
Aksjer og fond | 55 % | -20 % | 47 % |
Short | 5 % | 100 % | 10,5 % |
Totalt | 100 % | -6 % | 100 % |
Poenget er ikke å shorte markedet fordi jeg tror at jeg er smart og skal bli rik. Poenget er å beskytte kapitalen i tilfelle krise. Hvis markedet skulle seile igjennom handelskonflikten uten større problemer enn hva vi har sett til nå, vil det neppe inntreffe et lettelsesrally på 20 %. Markedet har stort sett priset inn at konflikten løser seg. Derfor er jeg ikke så redd for at jeg vil gå på en stor smell dersom alt går bra, og alle blir fornøyde. Jeg tjener ikke penger på denne taktiske posisjoneringen, men jeg demper et potensielt fall. Samtidig må jeg innrømme at jeg trolig vil øke short posisjonen dersom markedet surner virkelig. Da vil jeg også fortsette å selge meg ned i aksjer og fond. Rent matematisk ville en short future posisjon på 10 % og en aksje posisjon på 50 %, gitt null i avkastning gitt 20 % markedsfall. Problemet med en slik posisjon, er åpenbart at det blir desto viktigere at jeg har rett.
Årsaken til at jeg skriver dette på bloggen er at jeg nå potensielt gjør noe som er lurt, eller dumt. Jeg ønsker å bevare tankene for fremtiden slik at jeg kanskje kan lære noe av dette.
Gjør du selv noen grep i disse turbulente tider, eller er den slags grep alltid dumt å forsøke seg på?
Kommenter gjerne under.
Jeg har valgt å putte nye penger på høyrentekonto i stedet for å kjøpe nye aksjer. Men jeg tørr ikke selge meg ned i aksjer, har ikke nok tiltro nok til min egen mulighet til å finne toppen.
Hei Kasami.
Livet som investor og/eller trader er slett ikke lett. Jeg tror vi alle må finne den strategien som passer en selv best, men samtidig være bevisst markedshistorie og fakta. For eksempel at de færreste slår indeks, noe de fleste ser ut til og ha erkjent, men med en litt trist konklusjon.
Homer: “Now that you have tried again and again and failed every time, what did you learn son?”.
Bart: “I don’t know, you tell me dad”.
Homer: “Never try.” (The Simpsons)
Jeg er ikke enig med Homer, så jeg vil fortsette å forsøke, selv om jeg helt sikkert vil feile mange ganger. Dog vil jeg forsøke å lære noe av hver trade. En vellykket trade kan man sjeldent lære mye av, men der man feiler – der er det mye å lære!
Når det er sagt. Long only er en historisk svært god strategi forutsatt at man holder ut i gode og onde dager. Fakta er at svært mange ikke holder ut når dagene blir tilstrekkelig onde, og da pulveriseres porteføljen. Det er et adferdsproblem jeg har dyp respekt for. Min markedstiming kan derfor sees på som risikoreduserende, og den har mest sannsynlig en kostnad. Dog er sannsynligheten for at jeg blir med 50 % ned og selger på bunn mindre, enn for en som tror han er long only. I oppgangstider er long only helt supert, men når det snur – da er det det verste man kan drive med.
Har du vurdert crowdfunding som diversifisering? Monner, Fundingpartner og Kredd? Hvorfor ikke?
Hei TrollPakk.
Ja, jeg har vurdert det – og har også hatt en del i Kameo tidligere. Noen av de låna løper fortsatt, men på grunn av dagens regulering flyttes pengene tilbake til brukskontoen etter at lånet er forfalt. Det opplegget imponerer ikke meg, og er årsaken til at jeg foreløpig har vært lunken til ytterligere investeringer på plattformen. Planen er egentlig å spare 20 % av sparebeløpet i en låneportefølje. Jeg har ikke gjort det på lenge, men det kan snu. Jeg har skrevet svært lite om dette, men noe er nevnt i innlegget; Min personlig økonomiske frihetsstrategi. Der skriver jeg om den totale strategien for økonomisk frihet. Stort sett skriver jeg kun om delen som omhandler aksjer og fond, og det er egentlig det jeg skriver om i innlegget over også.